Blog Image
van baas naar coach

Hoe belangrijk is goed leiderschap eigenlijk?

  • Emil Muller
  • 12 juli 2024

Het is een zonnige vrijdagochtend. Ik zit met mijn espresso in de tuin, even mijn hoofd leeg te maken voordat ik aan de slag ga met de voorbereidingen voor de eerstvolgende Leiderschapsopleiding. Voor mij hupt (hoe toepasselijk, lees de blog over ons ontstaan) een roodborstje door onze tuin en terwijl ik daarnaar kijk, dwalen mijn gedachten af naar mijn eigen missers als leidinggevende.

Haar woorden zijn mij altijd bijgebleven

15 jaar geleden startte ik, als 27-jarige bankman, in mijn eerste functie als teammanager. Ik begon eraan met het zelfvertrouwen dat je op die leeftijd wel vaker ziet. Ik deed het goed in de sales, dus een team aansturen, dat zou me ook wel lukken! Maar, zoals met bijna alle eerste keren, ging dit met vallen en opstaan. Ik deed wat onhandige uitspraken, wilde regelmatig te snel. En ik wist best: het hoorde er allemaal bij. Toch vond ik het moeilijk dat het niet allemaal vlekkeloos verliep. Gelukkig had ik destijds een leidinggevende die mij hier goed in begeleidde. Haar woorden “Jij moet eens leren om van jezelf fouten te mogen maken” zijn mij altijd bijgebleven.

Hoe de beste leidinggevende mij leerde hoe het moet…

Was zij de beste leidinggevende die ik heb meegemaakt? vraag ik me af. Nee, er was iemand anders die mij écht heeft laten ervaren hoe ik zelf als leidinggevende wilde zijn. Een paar jaar later, een paar managementfuncties hoger. Deze man heeft mij laten ervaren hoe je mensen laat groeien:

  • Door ze serieus te nemen waardoor hun zelfvertrouwen toeneemt.
  • Door met ze samen te werken in plaats van ze van bovenaf aan te sturen.
  • Door ze uit te dagen om zich te ontwikkelen.
  • En ze te steunen als dingen niet gaan zoals gepland.

Deze man was een echte coach. Daardoor kon ik het beste uit mezelf halen. Toen ik zijn manier van leidinggeven begon toe te passen op mijn eigen team, zag ik ook daar positieve veranderingen ontstaan.

…en hoe de slechtste leidinggevende mij liet ervaren hoe het niet moet

Helaas heb ik een paar jaar daarna ook ervaren hoe een leidinggevende alle energie uit zijn medewerkers kan halen. Door te doen alsof hij mijn grootste vriend was, maar mij achter mijn rug om door het slijk te halen, door mijn collega’s tegen elkaar op te zetten, en door alles wat we deden in twijfel te trekken en nooit positief te zijn. Hij nam besluiten zonder de expertise van zijn (zeer ervaren) team in te schakelen, waardoor er geen enkel draagvlak was. Hij wilde De Baas zijn.

Het dieptepunt kwam toen hij mijn idee bij het hoogste management presenteerde alsof hij het zelf had bedacht. Wat heb ik me rot gevoeld in die periode. Ik had geen zin meer in mijn werk, ik raakte de energie kwijt en bij mij en een aantal collega’s lag een burn-out op de loer. Toen er een reorganisatie werd aangekondigd, heb ik meteen mijn hand opgestoken om te vertrekken. Ik wilde niet langer voor deze man werken.

Deed hij zo vanuit de intentie om slecht te zijn? Om mensen bewust onderuit te halen? Vast niet. Maar zijn invloed op ons team was enorm. Zo’n leidinggevende wilde ik niet zijn.

Van Baas naar Coach

Ik kijk op. Het roodborstje lijkt mij kort aan te kijken en vliegt dan onze tuin uit. En ik? Ik loop naar binnen en heb weer scherp op mijn netvlies wat ik wil overbrengen in onze leiderschapsopleiding: voorkomen dat leidinggevenden een Baas zijn en hen leren een inspirerende Coach te zijn!

 

Vertel: Wat voor leidinggevende wil jij zijn?

Op 16 oktober start weer een nieuw leiderschapstraject Van Baas naar Coach. Schrijf je snel in, want er is plek voor maximaal 12 deelnemers. Meer weten? Jan en ik geven je graag meer informatie. Neem contact met ons op, dan plannen we een afspraak voor een kop koffie of een telefoongesprek.

Schrijf je in ->