Blog Image
van baas naar coach

Het succesverhaal van Techsharks en hun leiderschapsontwikkeling

  • Emil Muller
  • 12 juli 2024

Leiderschapsteam sterk verbeterd met behulp van Be Robin:

Het succesverhaal van Techsharks.

Er zijn klanten met wie Be Robin een bijzondere samenwerking heeft. Techsharks is daar één van. Be Robin en Techsharks hebben in de afgelopen 1,5 jaar een sterke relatie opgebouwd, waar we erg trots op zijn!

Wie is Techsharks?

Techsharks haalt de beste technische vakspecialisten uit de markt, ontwikkelt ze verder en stelt deze “Sharks” vervolgens flexibel beschikbaar aan bedrijven. In 2020 vond er een herstructurering plaats binnen het bedrijf. Een aantal onderdelen ging verder onder andere labels, Techsharks ging verder met twee units: Maakindustrie en Procesindustrie. Het bedrijf groeide, er kwamen steeds meer Business Managers die teams aanstuurden, die steeds verder verspreid over het land opereerden. De eerste uitdagingen dienden zich aan: Hoe zorg je ervoor dat zowel startende als ervaren managers hun team effectief aansturen? Hoe houd je verbinding en eenheid in een steeds verder groeiend bedrijf? De behoefte aan een expert als vaste leiderschapspartner werd voor Techsharks steeds groter.

De keuze voor Be Robin

Het is juni 2022 als commercieel directeur Christian een lezing van Jan bijwoont. Hij wordt gegrepen door het verhaal dat hij hoort. Christian vertelt: “Ik vond het fascinerend om te zien hoe hij tijdens zijn loopbaan, maar ook daarna, is omgegaan met voorspoed en tegenslag en hoe hij die ervaring inzet om andere organisaties te helpen bij het (her)ontwikkelen van leiderschap en teamdynamiek. Ik vroeg Jan of hij op ons Business Partner Event in november 2022 hetzelfde verhaal wilde vertellen aan onze klanten en relaties. Het event werd een succes.

We nodigden Be Robin, samen met 2 andere partijen, uit om een pitch te geven om ons te helpen bij het leiderschapsvraagstuk. Het maatwerk van hun pitch gaf de doorslag en begin 2023 startten de Business Managers van Techsharks met een op maat gemaakt leiderschapstraject.”

Gave combinatie van twee trainerspersoonlijkheden

Businessmanager Nick vertelt: “Het traject bleek een ideale combinatie tussen praktijk en theorie, waarbij Jan veel uit de praktijk vertelde zonder het (continu) over zijn voetballeven te hebben. Emil gebruikte ook veel praktijkvoorbeelden, vaak met wat meer theoretische context. Jan was wat directer, soms ook té om juist te prikkelen. Emil had een wat meer subtiele aanpak. Deze combinatie vond ik persoonlijk fijn.”

Wat een eyeopener!

Businessmanager Marcello vult aan: “Wat een echte eyeopener was, was onze manier op groepsopdrachten aan te vliegen. Dat verliep steeds best wel klunzig en was daardoor behoorlijk confronterend. Het maakte bepaalde patronen in onze samenwerking goed duidelijk. Jan wist dat te doorbreken en ervaren hoe het ook anders kon. Dat waren leuke en grappige eyeopeners.”.

 

Op 5 manieren beter in leiderschap

Wat heeft het leiderschapstraject van Be Robin nou precies opgeleverd?

#1 beter doordachte keuzes maken

Deze vraag wordt enthousiast beantwoord door Christian, de Commercieel Directeur van Techsharks: “De vragen die wij als directie krijgen zijn diepgaander en prikkelender. Daarnaast zien we dat de leidinggevenden elkaar veel vaker feedback geven en beter zijn in het ontvangen van feedback.

In vergaderingen nemen veel meer mensen actiever deel aan het gesprek. Vanuit die dynamiek ontstaan diverse invalshoeken wat leidt tot beter doordachte keuzes.”

En voor de Businessmanagers?

#2 groeien door kritiek

Marcello: Ik heb ook geleerd dat mensen confronteren echt goed is voor hun eigen ontwikkeling en voor die van mijzelf. Waar ik altijd dacht dat het niet fijn was om kritiek naar ‘boven’ te halen, denk ik nu ‘Fijn toch, dat ik iemand kan vertellen hoe ik er over denk. Wellicht kunnen ze er iets mee’. Het heeft onderling voor een mooie verbinding gezorgd.”

 #3 meer bewustzijn

Wesley vult aan: “Ik ben mij meer bewust van de ontwikkelingsfase waarin iemand persoonlijk zit of waarin wij als team zitten en wat dit vraagt van mij als leider. Andere tips gebruik ik dagelijks. Komt iemand bijvoorbeeld met een vraag bij mij, dan geef ik niet direct een oplossing maar ondersteun ik hem/haar bij het zelf vinden van die oplossing.”

 #4 groei als individu en team

Cas: “Ik heb zowel als individu op persoonlijk vlak stappen gemaakt, maar merk ook dat we als groep gegroeid zijn en dichter tot elkaar zijn gekomen. Waar ik me voorheen af en toe nog een ‘jochie’ voelde, ben ik tijdens dit traject uitgegroeid tot een coachende leidinggevende en een volwaardig lid van het kernteam.”

 #5 meer saamhorigheid

Britt en Patrick vertellen verder: “De band met de leden van ons kernteam is sterk gegroeid tijdens het programma. Wel zoeken elkaar op, sparren met en leren van elkaar. Er is meer saamhorigheid. In lastige situaties, waar we eerder direct op reageerden, nemen we nu eerst een stap terug om goed te analyseren wat er nu eigenlijk aan de hand is. Dat werkt heel goed!”

En nu?

De samenwerking tussen Be Robin en Techsharks is nog niet klaar! Er zijn intussen nieuwe leidinggevenden gestart, die meegaan in het open Leiderschapsprogramma van Be Robin. Er zijn intervisiebijeenkomsten en er lopen individuele coachtrajecten. Christian ziet voorlopig de samenwerking nog wel voortduren: “Het is een reis geweest die nog steeds voortduurt. Het contact met Emil en Jan is erg prettig en gericht op de toekomst: wat kunnen we samendoen om morgen weer een stapje beter te worden?” Echt een samenwerking om trots op te zijn!

Waar kunnen we jou bij helpen?

Loop jij als groeiende organisatie ook tegen leiderschapsvraagstukken aan? Neem dan snel contact met ons op. We plannen graag een afspraak voor een kop koffie of een telefoongesprek met je in, om te bespreken hoe we jouw leiderschapsteam laten groeien!

Of kijk hier op onze leiderschapspagina