Blog Image

Opzij opzij opzij

  • Jan van Halst
  • 13 april 2024

In de rollercoaster van ons leven denderen we maar door. Soms wil je er wel even uit stappen, maar dat kan bijna niet. Anders doe je niet meer mee. En de paradox is dat we die rollercoaster zelf hebben gebouwd. Eentje die elke dag harder en sneller moet.

Tijdens de Expeditie moet je daar verplicht uit stappen. Geen telefoon, geen horloge, geen materialisme. Je gaat naar je stenen bed als het donker is en staat weer bij licht. Maakt het wel zo overzichtelijk. Verder alleen 2 shirtjes, 2 broekjes, een lange broek en een jas. Wel een beetje rijst en meel en onbeperkt water. Anders droog je uit. Maar is dat het dan?

Nee.

Je hebt daar elkaar. Mensen. Weliswaar (voor mij) vreemde mensen, maar dat maakt niet uit. Samen er iets van maken. Samen proeven winnen, samen proeven verliezen. Samen eten verdelen, samen elkaars zwakheden opvangen. Alles samen. Alleen de eilandraad is venijnig, maar dat hoort er helaas bij. Ik heb gemerkt dat je alles meer gaat koesteren als je zo minimalistisch leeft. Dus ook de goede dingen. Bijvoorbeeld een tijdje op winnaarseiland mogen vertoeven.

Dat moet je vieren!

Maar er is geen drank, eten of muziek. Dan maar vastleggen. Opschrijven! Desnoods op de voordeur van je huis. Want onderzoek heeft aangetoond dat ons brein het geschrevene beter opslaat. Door het contact van de houtskool op de deur worden er vele signalen naar je brein gestuurd. Het blijft langer beklijven. En dus kun je er nóg meer van genieten. Het is als een mini-huldiging voor jezelf.
En op Expeditie Robinson ook een symbolisch compliment voor het doorzettingsvermogen van de deelnemers.

Gisteren zag ik de uitzending en realiseerde ik me dat ik zelf ook weer in de rollercoaster van het leven ben gestapt. Maar na het zien van de voordeur van mijn ‘vrijstaande villa’ op winnaarseiland ga ik één ding weer oppakken. Ik ga geluksmomenten en successen voor mezelf opschrijven.

Want anders vlieg ik straks uit de bocht, zonder successen gevierd te hebben…

Sta jij wel eens stil bij successen van je team? Heb jij aandacht voor teamspelers die een positieve bijdrage hebben geleverd? Tijdens de ‘Expeditie Van Baas naar Coach‘ word je uitgedaagd om dit te testen. Durf jij zo’n dag aan?