Blog Image
Be open

Zelf aan de slag met je TEAM

  • be robin
  • 13 april 2024

2 leugens en 1 waarheid

Be Robin houdt zich veel bezig met de ontwikkeling van teams en teamcoaching. Daarvoor hebben we een heel scala aan theorie, observatietechnieken, oefeningen en interventie, gebaseerd op veel studie en ervaring.

Maar als leider kun je zelf ook aan de slag met je team! Wil je zelf een teamoefening doen? Dan hebben we een tip voor je! "Twee leugens en één waarheid" is een leuke, eenvoudige oefening waarmee de teamleden elkaar beter kunnen leren kennen, maar waarmee je ook het stellen van vragen en het lezen van (non)verbale communicatie kunt oefenen.

De opdracht

Ieder teamlid krijgt een velletje papier. Iedereen schrijft op zijn/haar vel binnen een paar minuten drie dingen over zichzelf. Twee leugens en één waarheid. De bedoeling is het zo geloofwaardig te houden, dat de andere teamleden niet direct zullen raden wat de leugens zijn en wat de waarheid is…

Als iedereen klaar is met schrijven mag één deelnemer alle drie “feiten” over zichzelf oplezen. Aan de andere deelnemers de taak om vragen te stellen, om daardoor te achterhalen welk feit de waarheid is en welke de leugens.

Om te achterhalen wat de leugens zijn, is het belangrijk om goede vragen te stellen. Heeft een deelnemer bijvoorbeeld opgeschreven “Ik ben oom/tante geworden”, dan is het goed om detailvragen te stellen. “Heb je een neefje of een nichtje gekregen? Wat is de naam? Wanneer is hij/zij geboren? Hoe heten de ouders? Wat vind je ervan dat je een neefje/nichtje hebt gekregen? Wat heb je als cadeau gegeven? Waar was je toen je hoorde dat hij/zij geboren is?”. Bij het luisteren naar de antwoorden is het de kunst om ook op te letten op de nonverbale communicatie. Wordt iemand rood, gaat iemand twijfelen of te lang nadenken, kijkt iemand steeds omhoog of zit diegene aan zijn of haar neus? Bij welk “feit” vallen deze signalen op en bij welke niet? Kun je zo achterhalen wat de waarheid is?

Let daarbij ook eens op de teamleden die de vragen stellen. Laten ze elkaar uitpraten? Krijgen de stillere mensen ook de kans om vragen te stellen of zijn steeds dezelfde mensen aan het woord?

Twee varianten

Wanneer het team bestaat uit meer dan 10 personen, dan kun je ervoor kiezen om de groep op te delen in meerdere groepen of in tweetallen, waarbij één persoon de ander ondervraagt.

Je kunt de opdracht ook wat geheimzinniger maken! Neem zonder wat te zeggen één teamlid mee naar buiten de ruimte. Geef hem of haar daar de instructie om twee leugens en één waarheid op te schrijven. Wanneer deze persoon de ruimte weer binnenkomt, vertel je dat hij of zij zich gaat voorstellen aan de hand van drie feiten over zichzelf. De groep mag vervolgens vragen stellen, zonder dat ze weten dat ze op zoek gaan naar leugens. Stellen ze zulke goede vragen en letten ze zo goed op, dat ze achteraf kunnen vertellen wat de waarheid is…?

Nabespreken

Wat is jullie opgevallen? Zijn er goede vragen gesteld? Wat zouden betere vragen zijn? En is er ook gelet op nonverbale communicatie? Heeft iedereen zich gehoord gevoeld in de groep? Bespreek dit soort thema’s eerlijk, maar zonder oordeel en zorg ervoor dat iedereen in zijn waarde blijft.

 Zoek je meer verdieping op teamcoaching of teamontwikkeling? Dan gaan we natuurlijk graag met je in gesprek. Vul het contactverzoek in, dan hoor je snel van ons!