Blog Image
Groeien als persoon

Hoe kies je een goede coach?

  • Emil Muller
  • 25 april 2024

Hoe kies je een goede coach?

Je hebt de beslissing genomen om een coach in de arm te nemen, iemand die je kan helpen met je persoonlijke groei. Maar, hoe herken je nou een goede coach en hoe kies je iemand die bij jou en je coachvraag past?

Opleiding van de coach

Het beroep van coach is helaas niet wettelijk beschermd. Iedereen mag zich coach noemen, of je er nou een volledige opleiding voor hebt gevolgd, een korte cursus hebt gedaan of een boek hebt gelezen. Om iemand goed te kunnen helpen, zonder hier een filter vanuit je eigen ervaringen op te leggen, is een volledige opleiding zeker geen overbodige luxe.

Kom je bij een coach die onvoldoende is opgeleid, dan loop je het risico dat je wordt geholpen vanuit de ervaring van je coach, waarbij de coachvraag en het antwoord hierop worden benaderd vanuit zijn of haar eigen ervaringen. De kans dat jij hiermee ook geholpen wordt, is helaas niet zo groot.

📍 Vraag daarom of de coach een opleiding geeft gevolgd aan een erkend instituut.

Ervaring van de coach

Niet alleen de coach-uren waarmee een coach ervaring heeft opgedaan zijn van belang, maar ook de carrière van een coach kan een voordeel opleveren. Ben je op zoek naar een leiderschapscoach of een teamcoach? Dan kan het een voordeel zijn dat de coach die je inschakelt ervaring heeft als leider en met werken in een team. Hoewel een opgeleide coach in principe iedereen kan helpen, is het toch fijn als situaties herkenbaar zijn, zodat je coach jou beter kan begrijpen.

📍 Het is dus goed om te vragen naar de ervaring en loopbaan van een coach.

Specialisatie van de coach

Er zijn veel vakgebieden waarin een coach werkzaam kan zijn. Wanneer je hulp zoekt bij een coachvraag die gericht is op je privésituatie, dan kun je beter niet iemand kiezen die gespecialiseerd is in leiderschap. Als je iemand zoekt die kan helpen met een succesvolle samenwerking binnen je team, dan is een coach die is gespecialiseerd in individuele coaching waarschijnlijk niet de juiste persoon.

📍 Vraag daarom in welk(e) vakgebied(en) een coach gespecialiseerd is.

De klik met een coach

Heel belangrijk: zorg dat je een klik voelt met de coach waarmee je een traject aangaat! Je gaat het immers niet hebben over het weer of je favoriete vakantiebestemming. Het is belangrijk voor een goed resultaat dat jij je op je gemak voelt om het te hebben over je emoties, om deze te durven tonen en om eerlijk te durven zijn. Andersom zal een goede coach het ook aangeven wanneer hij of zij geen klik voelt. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar als wij het gevoel hebben dat we niet de juiste coach voor je zijn, dan zullen wij hierin ook eerlijk zijn!

📍 Wees daarom niet terughoudend om een kennismakingsgesprek aan te vragen en wees niet bang om het aan te geven als je de klik niet voelt!

Wil je meer weten over onze achtergrond of een kennismakingsgesprek inplannen? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.

Contact