Blog Image
Teamontwikkeling

Teamoefening Mijnenveld

  • be robin
  • 1 oktober 2024

Wil je binnen je team zelf aan de slag met vertrouwen en communicatie? Dan is het Mijnenveld een leuke oefening! Je kunt dit ook goed gebruiken als energizer, als start van een teamsessie of om weer energie in een taaie dag te brengen.

Voorbereiding

Zorg dat je een ruime zaal of buitenruimte tot je beschikking hebt. In deze ruimte ga je (extra) obstakels opzetten. Dit kan van alles zijn: tafels en stoelen, maar ook een kastje, een tas op de grond, een kapstok midden in de ruimte, wat je ook maar beschikbaar hebt. Zorg wel dat er voldoende ruimte tussen de obstakels is, zodat de deelnemers er goed tussendoor kunnen lopen.

Maak koppels van 2 personen. Van ieder koppel wordt 1 persoon geblinddoekt.

Instructie

De deelnemer met de blinddoek moet door de ruimte gaan lopen, degene zonder blinddoek (de begeleider) geeft instructies. De geblinddoekte mag niet worden aangeraakt, dus de instructies mogen alleen mondeling gegeven worden en de geblinddoekte mag niet terugpraten of vragen stellen. Het is aan de begeleider om duidelijke instructies te geven en te zorgen dat de geblinddoekte nergens tegenaan botst. Aan de geblinddoekte de taak om goed te luisteren en om te vertrouwen op de begeleider. Extra lastig als er meerdere koppels door de ruimte lopen, want naast op de obstakels moet je ook rekening gaan houden met andere bewegende koppels. En het kan best lastig zijn om je in een rumoerige ruimte te focussen op de instructies van je eigen begeleider

Evaluatie

Vragen om te stellen bij het nabespreken:

  • Hoe vond je het om te vertrouwen op je begeleider? Wat maakte dit moeilijk, spannend, makkelijk of…?
  • Hoe voelde het om verantwoordelijk te zijn voor de geblinddoekte? Wat maakte dit moeilijk, spannend, makkelijk of…?
  • Waren de instructies duidelijk voor de geblinddoekte, wat maakte het zo (on)duidelijk?
  • Hoe kon je als begeleider merken aan de geblinddoekte of je instructies werden begrepen?
  • Hebben jullie afspraken gemaakt (bijvoorbeeld om door handgebaren aan te geven of je een instructie hebt begrepen of niet) en zo ja, hoe ging dat?
  • Wat ging er goed?
  • Wat kon er beter?
  • Benoem eventueel wat je zelf is opgevallen als leider van de opdracht en vraag of dit herkend wordt.

Draai eventueel voor een volgende ronde de rollen eens om, of wissel van partner, om te kijken wat er is geleerd van de eerste ronde en de evaluatie. Gaan volgende rondes beter of wordt het misschien juist even moeilijker door wat er is uitgesproken?

Zoek je meer verdieping op teamcoaching of teamontwikkeling? Dan gaan we natuurlijk graag met je in gesprek. Vul het contactverzoek in, dan hoor je snel van ons!