In een wereld waar in teams steeds diverser worden - of het nu gaat om generaties, culturele achtergronden, opleidingsniveau of gender - speelt taal een cruciale rol.
Waarom werkt het ene team samen alsof het elkaar al jaren kent, terwijl het bij een ander team altijd lijkt te schuren? Je kent het vast wel: dat gevoel dat er "iets" ontbreekt, maar je kunt je vinger er niet op leggen. Vaak is dat “iets” een gedeelde taal. En nee, ik bedoel niet dat iedereen vloeiend Nederlands of Engels moet spreken, maar dat er een gemeenschappelijke manier van communiceren is.
Afgelopen week mocht ik een energieke sessie verzorgen voor groep verpleegkundigen en verzorgenden bij een grote zorginstelling. Het thema was:
Energiek Samenwerken. Als je samen kunt lachen, kun je samenwerken.
In deze sessie werden de deelnemers meegenomen wat hun kijk op de wereld bepaalt. Hoe kijken we naar situaties? Hoe kun je leren om diezelfde situatie door een andere bril te zien? En vooral: hoe kun je jouw communicatie zo afstemmen dat samenwerken gemakkelijker en plezieriger wordt?
De uitdagende wereld van de zorg is met regelmaat in het nieuws en met veel respect kijk ik naar waar deze mensen allemaal mee geconfronteerd worden. Dit heeft natuurlijk ook impact op de samenwerking. Na deze sessie zei een van de deelnemers: "Als al onze collega’s deze training zouden doen, zou samenwerken zoveel makkelijker worden. We creëren dan een gelijke taal en meer begrip voor de ander."
Dit is precies waar gelijke taal over gaat:
Gelijke taal, of een gedeelde communicatiestijl, is een van de fundamenten voor succesvolle samenwerking en het behalen van topresultaten. Maar waarom is dit zo belangrijk, en hoe zorg je ervoor dat je team op één lijn komt?
Gelijke taal betekent niet per se dat iedereen dezelfde taal spreekt, maar dat er een gemeenschappelijke manier van communiceren wordt gevonden.
Wat is gelijke taal?
Samen een gemeenschappelijke manier van communiceren vinden:
- Een begrippenkader:
Het gebruik van dezelfde begrippen en definities om misverstanden te voorkomen.
- Afstemming van verwachtingen:
Zorgen dat iedereen begrijpt wat er van hen en van het team wordt verwacht.
- Toegankelijke communicatie:
Een taalgebruik dat voor iedereen toegankelijk is.
Wat levert het op?
- Vermindert miscommunicatie: Veel problemen in teams ontstaan door aannames en onduidelijkheid. Met een gedeelde taal worden fouten en frustraties beperkt.
- Verhoogt de efficiëntie: Gelijke taal zorgt voor een snellere besluitvorming en uitvoering. Wanneer iedereen weet wat er moet gebeuren, is er geen tijdverlies door eindeloze afstemmingen of correcties.
- Vertrouwen en veiligheid: Open communicatie zorgt ervoor dat teamleden zich veilig voelen om vragen te stellen en ideeën te delen. Dit versterkt het vertrouwen en de samenwerking.
- Stimuleert innovatie: Als iedereen zich gehoord en begrepen voelt, durven mensen hun ideeën te delen, wat leidt tot creatievere oplossingen.
Van miscommunicatie naar topresultaten
Wanneer een team de kracht van gelijke taal omarmt, gebeurt er iets bijzonders. Het samenwerken wordt niet alleen makkelijker, maar de resultaten verbeteren ook.
Neem bijvoorbeeld een zorgteam. Heldere communicatie zorgt voor betere overdrachten, meer begrip voor familieleden en, belangrijker nog, betere zorg voor cliënten. Of kijk naar een projectteam dat een product lanceert. Als marketing, sales en techniek dezelfde taal spreken, blijft iedereen op koers. Zonder die basis ontstaan frustraties, vertragingen en mislukte projecten.
Hoe creëer je gelijke taal in jouw team?
Wil je jouw team laten profiteren van gelijke taal? Start dan met deze stappen:
- Stimuleer luisteren. Actief luisteren is de basis. Laat teamleden elkaar écht proberen te begrijpen.
- Plan regelmatige afstemming. Controleer of iedereen nog op dezelfde lijn zit en pas communicatie aan waar nodig.
- Investeer in trainingen. Trainingen en teamcoaching helpen vaardigheden en inzichten te ontwikkelen die barrières doorbreken.
- Creëer een cultuur van feedback. Moedig teamleden aan om vragen te stellen en onduidelijkheden te benoemen.
- Maak basisafspraken. Duidelijkheid over rolverdeling, verantwoordelijkheden en processen voorkomt veel onnodige ruis.
Een investering in succes
Het mooie aan gelijke taal is dat het verder gaat dan woorden. Het is een manier van samenwerken, met begrip en afstemming als kern. In een wereld waarin teams steeds diverser en complexer worden, is dit geen luxe meer, maar pure noodzaak.
Dus, of je nu een leidinggevende bent of teamlid: onthoud dat gelijke taal het fundament is voor vertrouwen, samenwerking en geweldige resultaten. Het is de sleutel naar een team dat niet alleen werkt, maar floreert. En het mooiste? Het begint gewoon met luisteren.
Wil jij ook met je team aan de slag? Neem contact met ons op ->