Blog Image
Be vulnerable

Ontdek de kracht van kwetsbaarheid op de werkvloer

  • Emil Muller
  • 28 februari 2024
Bouwen aan een sterkere en empathische werkomgeving:
Ontdek hoe kwetsbaarheid een krachtige eigenschap kan zijn en hoe het ons kan helpen groeien en verbinden met anderen.

Als ik dit eerder geweten had ….

In 2010 maakte de stap in mijn carrière richting leiderschap. Een mooi moment! Ik had bewust gekozen voor een nieuwe omgeving en andere inhoud, zo was uitdaging en daarmee de stap uit mijn comfortzone een zekerheid.

Vol goede moed trad ik mijn nieuwe team tegemoet. Ik stelde mij op als krachtige leider, die een voorbeeld zou zijn voor het team. Als ik, als beginnend leider, een fout maakte, dan liet ik dat niet zien; ik wilde tenslotte een krachtig voorbeeld zijn! Dat ik nog veel te ontwikkelen en te leren had, dat hoefde mijn team niet te merken.

Wist ik toen maar dat een krachtig voorbeeld zijn niet hetzelfde is als onfeilbaar. Dat had mijn ontwikkeling een stuk eenvoudiger gemaakt! Hoe vaak ik heb gedacht "Waar ben ik aan begonnen? Kan ik dit wel? Waarom lukt het niet zoals ik het voor ogen heb?".

Tot het moment dat ik open met mijn team het gesprek ben aangegaan en durfde te zeggen dat ik het soms ook niet weet en dat ik hun hulp nodig had. Dat was het moment waarop we als team echt gingen samenwerken en mooie resultaten bereikten! Juist door mij open en kwetsbaar op te stellen en mijn schild van onfeilbaarheid te laten zakken, ontwikkelde ik mij als een krachtige leider. Niet alleen, maar samen met mijn team.

Wat wordt vaak gevraagd aan competenties?

Op de werkvloer wordt vaak de nadruk gelegd op eigenschappen als resultaatgerichtheid, leiderschap en vasthoudendheid. Kwetsbaarheid lijkt daarentegen vaak een ondergeschoven kindje te zijn. Toch is het juist deze eigenschap die een cruciale rol kan spelen in het creëren van een gezonde, plezierige, meer ontspannen en productieve werkomgeving. Ik neem jullie mee in de kracht van kwetsbaarheid op de werkvloer en laat zien hoe het bijdraagt aan een meer empathische en veerkrachtige bedrijfscultuur.

Hoe kwetsbaarheid ons kan helpen groeien

Kwetsbaarheid is een krachtige tool voor persoonlijke groei. Wanneer we onszelf toestaan om kwetsbaar te zijn, kunnen we onze angsten en onzekerheden overwinnen. We leren omgaan met tegenslagen en uitdagingen en ontwikkelen veerkracht.

Bovendien stelt kwetsbaarheid ons in staat om te leren van onze fouten en ervaringen. Het opent de deur naar nieuwe inzichten en leermogelijkheden. Door kwetsbaar te zijn, kunnen we onszelf continu verbeteren en groeien als individu.

Authentiek Leiderschap

Een van de grootste misvattingen in het bedrijfsleven is dat leiders onfeilbaar moeten zijn. Kwetsbaarheid daarentegen opent de deur naar authentiek leiderschap. Wanneer leiders hun eigen twijfels, fouten en onzekerheden durven te delen, ontstaat er een sfeer van openheid en transparantie. Dit bevordert niet alleen het vertrouwen tussen leidinggevenden en medewerkers, maar het moedigt ook anderen aan om zichzelf te zijn en eerlijk te zijn over hun eigen uitdagingen.

Empathie en Samenwerking

Kwetsbaarheid creëert een brug van begrip tussen collega's. Wanneer mensen zich comfortabel voelen om hun kwetsbare kant te tonen, ontstaat er empathie. Medewerkers worden meer bereid om elkaars perspectieven te begrijpen en elkaar te ondersteunen in moeilijke tijden. Dit legt de basis voor een hechtere samenwerking en een team dat gezamenlijk successen en tegenslagen deelt.

Creativiteit en Innovatie

Een omgeving waarin kwetsbaarheid wordt omarmd, stimuleert creativiteit en innovatie. Medewerkers voelen zich vrij om nieuwe ideeën te delen, wetende dat ze niet worden veroordeeld voor mogelijke imperfecties. Het is juist de bereidheid om risico's te nemen en het onbekende te omarmen die innovatie in de hand werkt. Organisaties die kwetsbaarheid omarmen, stimuleren een cultuur van voortdurende verbetering en groei.

Stressreductie en Welzijn

Het erkennen van kwetsbaarheid op de werkvloer draagt ook bij aan het welzijn van medewerkers. In een cultuur waarin het oké is om je kwetsbaar op te stellen, voelen werknemers zich minder onder druk gezet om hun persoonlijke worstelingen te verbergen. Dit draagt bij aan een gezondere werkomgeving waarin stress wordt verminderd en ruimte wordt geboden voor ondersteuning en begrip.

Tips voor het omarmen van kwetsbaarheid

Om kwetsbaarheid te omarmen, is het belangrijk om eerst zelfbewustzijn te ontwikkelen. Sta stil bij je emoties, behoeften en gedachten en wees eerlijk tegen jezelf. 

Wat kun je doen als team en leider:

  1. Leiderschap tonen: Leiders moeten het goede voorbeeld geven door openlijk over hun eigen kwetsbaarheden te praten.
  2. Luisteren en ondersteunen: Creëer een cultuur waarin luisteren en ondersteunen centraal staan, zodat iedereen zich gehoord voelen.
  3. Uitspreken, aanspreken en afspreken: Moedig het geven en ontvangen van constructieve feedback aan, zonder oordeel.
  4. Deel je fouten: Veroordeel ze niet, zorg dat je van de inzichten samen leert en daarmee gezamenlijk ontwikkeld.
  5. Teamactiviteiten: Organiseer activiteiten die teambuilding bevorderen en een informele sfeer creëren waarin medewerkers zich comfortabel voelen om zichzelf te zijn.

Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, maar eerder van moed en kracht. Het is een essentieel ingrediënt voor het opbouwen van sterke, veerkrachtige teams en het vormgeven van een bedrijfscultuur die gedijt op empathie en openheid. Door kwetsbaarheid te omarmen, kunnen organisaties een werkomgeving creëren waarin individuen gedijen en gezamenlijk groeien naar nieuwe hoogten.

Tot slot, wees geduldig met jezelf. Kwetsbaarheid kan eng en ongemakkelijk zijn, maar het is een proces dat tijd en oefening vergt. Wees vriendelijk voor jezelf en geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren.

Heb je hierbij ondersteuning nodig, vraag ons voor coaching of teamcoaching.